tisdag 23 december 2008

Nu är det jul igen.....

Klockan är 11 på lille julafton. Julskinksdoften börjar sprida sig i huset. Den blandar sig med en svag doft av pepparkaka från vårt hemmagjorda pepparkakshus, grandoften från vår något sneda gran och förhoppningsvis snart doften av hyacint som hade slagit ut vid det här laget om jag hade fått bestämma.......

Efter några dagars ledighet och 10 timmars sömn i ett par nätter börjar man känna sig som en människa och hitta julstämningen. Julklapparna är fint inslagna under granen och katten passar på att värma dem ifall de skulle frysa. ...För att ge alla lite dåligt samvete så kan jag berätta att jag började min dag med en joggingtur med Guinness, några sit-ups och "mes-armhävningar" (sådana på knäna). Men bättre med "mes-armhävningar" än inga alls är min filosofi.

Som några har påpekat , inga namn nämnda, så har min blogg inte uppdaterats på ett tag. Största anledningen är att jag inte har varit iväg på några tävlingar eller annat och bloggen var främst meningen att vara hundinriktad. Men nu i höst har jag inte gått någon kurs för att jag har kännt mig stressad och behöver göra saker i min egen takt. Detta innebär att jag och Guinness och Niclas ibland har haft många mysiga stunder ute i skogen då vi har spårat eller tränat lite apportering. Sedan går vi förbi brukshundsklubben på kvällsrundan så jag har varit inne och tränat lite då och så.

Jag kan känna att det blir mycket när man går på kurs en dag i veckan och för att komma någon vart måste det tränas några gånger där imellan för att det ska ge något.

Istället har jag lagt mycket krut på allmänlydnad på promenad och koncentrerat mig på att vara konsekvent och tydlig. Jag satt och läste en bok av Minea Molin och sedan var jag på en miniföreläsning med Jeppe Strid. De pratade om samma sak och det fick mig att börja tänka.

Det är ju trots allt så att det är vi hundägare som påverkar våra hundar och anledningen till att hunden inte lyder är att man inte har varit helt tydlig med vad man vill. Jag kan ju tycka att jag har varit hur tydlig som helst med vissa saker men i Guinness ögon har jag varit "clear as mud" som de säger på engelska. Om man börjar fundera på hur man agerar i vardagssituationer och hur ofta man inte är tydlig med att säga att NEJ DET DÄR ÄR INTE OK. Istället säger man men nääää sluta nu ...lite små mjäkigt. Eller hur ofta man glömmer att säga varsågod, hopp och lek eller liknande utan man bara låter hunden gå iväg för att man inte riktigt orkar.

Så även om det har varit dåligt med action på tävlingsbanan och på kurser så har det hänt väldigt mycket med mitt och Guinness förhållande till varandra. Eftersom jag har blivit tydligare så har han blivit mer intresserad av mig och därför också en lydigare hund och en roligare hund att träna med. Jag behöver inte anstränga mig hälften så mycket med att vara rolighetsminister.

Därmed inte sagt att vi har nått perfektion....Det kommer vi aldrig att göra men vi har nu ögonen halvöppna och inte kisande som innan. En dag kanske vi ser med helt öppna ögon..

För att ett inlägg ska vara komplett så måste man ju bara avsluta med några fina bilder.......

Stor kram på er alla och ha en riktigt bra jul.

söt

seriös


mindre seriös

6 kommentarer:

Jenny sa...

Hej!
Inspirerande att läsa det du skriver om vardagstydligheten/lydigheten! Det måste jag helt klart börja jobba mer med mellan mig och Zorro också!Kan vi inte prata lite om det nästa gång vi ses...dvs vad du fokuserat på mm. Hoppas du får en härlig jul!
Ha det fint Jenny å Zorro

Pamela sa...

Hej!
Skoj att du har bloggat! Det var längesen! Jag tyckte också det var intressant om o läsa det du skrev om, hade också velat höra lite om din teori nästa ggr :) Tycker iofs jag e ganska tydlig m Kimba men man kan ju alltid bli bättre!
Så himla söta bilder du la upp!! Han e så gullig!
Ha en bra julafton!
Kram Pamela & Kimba

Jenny sa...

Hej igen!
Har ju inte ditt telefon nr, tänkte kolla om du skall komma idag kl 15? Pamela kommer ju inte, men jag kommer gärna ner en stund om det är någon annan som dyker upp. Du kan ju meddela i min blogg!

Kram Jenny

Jenny sa...

Tack för omtanken! Mår faktiskt bättre idag. Jag tar bilen ner och tränar bara precis så lite som jag orkar. Kul att du vill komma, ses då! Zorro är i stort behov av det skall hända nått... att ta det lugnt passar inte honom, haha

Pelle o Anna sa...

YYYEEEEESSSS! ÄNTLIGEN (känner mig inte ett dugg träffad om pikarna att uppdatera...)!
Du har så många kloka tankar, det är så spännande att läsa! Och fotomodellen Guinness blir som vanligt bra på bild.
Ha det gott, vi ses!
Kramen

Anna o Pelle sa...

Gott nytt år på er! Hoppas ni hade det bra under nyårs afton. Tack så mycket för senast, det var så mysigt! Kramen från V-ingelstad.